onsdag 30 mars 2011

Fick nyss ett mms....

... från vår kassör Uffe Andersson. Det var inte någon påminnelse om obetald årsavgift, utan en rykande färsk bild från Simrishamn. Garanterat isfritt. De sjösatte båten för några timmar sedan och nu kom första laxen. 13 kg och kampen tog 40 minuter! Uffe fick nöja sig med håvningen. "Tobban" höll i spöt.

fredag 25 mars 2011

Sista rycket?!!!!

Här i Östergötland har vi garanterat passerat "sista rycket" med ännu återstår en tid för intressanta pimpeltävlingar om man orkar förflytta sig något norrut.

Listan är antagligen inte komplett, så jag uppmanar de klubbar, som kommer att köra pimpeltävlingar de närmaste veckorna, att kontakta mig. Skriv en kommentar om detta så kanske några fiskesugna från våra sydligare distrikt kommer på bättre tankar än att sitta på verandan och ta sig en tröstdrink.

Lördag 2 april, Venjan Dalarna
http://wepefiskar.blogg.se/2011/march/andringar-i-tavlingsprogrammet.html

Söndag 4 april, Kappsjöarna Skinnar-nappet
http://skinnkroken.se/sidor/skinnarnappet.htm

Fredag -Söndag 15-17 april, Sista Rycket, Siksjön, Storhamrasjön samt Lossjön, Dalarna























Storhamrasjön är en riktig höjdare! Vargspår och björnskit är inte ovanligt på denna "ursprungssjö" uppe i finnmarken mellan Orsa och Sveg. En kanonsjö med bra fiske och gott om plats. Kaxiga Orsa har döpt tävlingen till Öppna OS-pimpeln, vilket renderar till riktiga och värdefulla medaljer från dalahästproducenten vid Siljan. Frugan Lisbeth fiskade till sig en 2008.
Jag rekommenderar skarp ett fulländad fiskehelg i Dalarna! Tyvärr kan jag och min fru inte ställa upp i år. Andra måstesaker kommer före.

En annan bekant sjö är Venjan. Jag hyser hatkärlek till sjön! En reglerad sjö, som bara är ett måste för er som inte upplevt en sjö, där man får klättra upp och ner på isen för att se var det planar ut och det möjligen finns något höljor att fiska i. Har man turen (och skickligheten!) kan det bli ett fantastiskt fiske. Jag vet att det är en av Storms favoritsjöar. Häng på honom!   

onsdag 23 mars 2011

Avslutning på Åsunden idag. Tack för den här säsongen!

Om det inte var för det milda vädret och den hårda blåsten skulle vi daglediga fortsätta våra pimpelkulor ett tag till. Men nu är det slut. Isen säger ifrån.

Dagens utflykt gick till Åsunden och Berga-vattnet. Vi var ett 20-tal som kom till start. En intressant del av Åsunden, som ingick i DM-vattnet för 5 veckor sedan, nära till Ulvesund. De vinstgivande platserna under DM-et var nästan fisktomma idag. Några satsade på Ulvesund men kom snart tillbaka och hittade fisk längre in mot startviken. Själv var jag där hela tiden och hittade 5-6 smörhål på 3,5 till 4 meters djup. Innan solen försvann mitt på dagen bakom molnslöjor, var det väldigt lätt att hissa abborrarna till straxt under isen, vilket höjde nappvilligheten och snabbheten i fisket. Hann med några sådana hål och hade hur kul som helst. Avslutade med några vettiga hål, men då med fisken kvar vid botten.

Isen var på morgonen hård och fast på ytan. På sydsidor börjar det bli landlöst och där är isen obehagligt mörk och porös. I övrigt var det inga problem att röra sig. Tjockleken varierade mellan 25 och 35 cm. Inget vatten på isen. På Hövern igår var det på sina ställen 5 cm vatten, men alltså inget på Åsunden. Det börjar bildas stora fräthål, som en följd av nedrinnande vatten. Som du förstår är det "sista isen" jag beskriver! Stor vaksamhet och erfarenhet är nu nödvändig om du ska ut någonstans. Tveksamt om det går att komma ut på is till helgen!

Sorgligt men sant....

De tio bästa resultaten:
1. Björn Svensson, FK Jokers, 8.190 gram
2. Björn Borg, FK Jokers, 8.140
3. Håkan Lind, SFK Firren, 6.880
4. Owe Danielsson, SFK Firren, 5.750
5. Hans Werner, SFK Firren, 5.540
6. Christer Frisk, Rimforsa FK, 5.480
7. Lennart Haglund, SFK Firren, 5.330
8. Åke Allard, SFK Firren, 5.320
9. Thomas Johansson, SFK Firren, 5.070
10. Gilbert Sandström, 5.030

Eftersom detta är det sista reportaget från onsdagspimplet för den här säsongen, kommer här några extra bilder från dagens kula vid Åsunden.














Björnligan avslutade med storslam. Svensson (t h) slog mig med 50 gram. Funderar på att sluta leverera krokar till honom!






Åke Allard tager sig understundom en macka med prickig korv.

 Shozo Kadowaki sörjer den sista pimpeltävlingen. Eller är det något som tränger på?


Owe Danielsson är klar för hemfärd och andra sysslor än pimpelfiske. Laga middag kanske???
 Lennart Haglund vid vågen väntar på att gamlingarna ska komma till skott någon gång och väga sin fångst.

 Christer Frisk (t v) kontrollräknar sin vinst. Våra eviga arrangörer Göran Jacobsson och Lennart Haglund håller noga i alla startkort och prispengar. Det blåste förskräckligt! Tomas Johansson lurpassar som vanligt i bakgrunden.


Lisbeth Borg i samspråk med Christer Frisk. Bergavattnet i bakgrunden.

lördag 19 mars 2011

Småfisken regerade på Risten

Jag var hyfsat förberedd på att veckans snöfall måste ha påverkat fisket negativt i våra sjöar. Idag hade vi en kula på Risten och mina farhågor besannades. Jag fick ingen abborre över 30 gram, snittet låg nog på 15 gram (!), men knegade på med det som sjön erbjöd för dagen. Fick ihop 5 kg och kom 3:a på det.  Fisken fanns på 1 till 2,5 meter. Skriver det här med rödmosigt ansikte efter både frenetiskt borrande och en gassande sol.
















Dagens segrare, Peter Olsson från Stångådalens SFK, pustar välförtjänt ut efter en fin dag på Risten. Han vann på 5.350 gram. Bara småabborrar.

De bästa resultaten:
Damklassen
1. Lisbeth Borg, FK Jokers, 1.540 gram
2. Monica Flodström, SFK Firren, 1.300
Herrklassen
1. Peter Olsson, Stångådalens SFK, 5.350 gram
2. Tomas Johansson, SFK Firren, 5.060
3. Björn Borg, FK Jokers, 5.000
4. Jan Olov Eriksson, SFK Firren, 4.990
5. Michael Glennfalk, Stångådalens SFK, 4.920
6. Håkan Dahlström, Stångådalens SFK, 4.910
7. Patrik Molin, Rimforsa FK, 4.400
8. Shozo Kadowaki, SFK Firren, 4.280
9. Christer Frisk, Rimforsa FK, 4.200
10. Inge Magnusson, 3.730

lördag 12 mars 2011

Kent Adell Mormyska-mästare igen!

Dagens Mormyska-DM i Segelbåtshamnen bjöd på mängdfiske efter riktigt små abborrar. 19 deltagare ställde upp och samtliga hade riktigt roligt i hamnen. Många provade på mormyskafisket för första gången i tävlingssammanhang och blev "sålda". Bronsmedaljören Henry Hermasson från Malexanders SFK var en av dom. Det var riktigt kul att se Sommenfiskaren hantera småprylarna och småabborrarna på det sätt han gjorde. Vann gjorde Kent Adell igen med platssiffra 3. Han, plus övriga i toppen, hade förmågan att få lite större snitt på fångsten.















Fr v Henry Hermansson, Malexanders SFK (brons), Kent Adell, Malexanders SFK (guld) samt Yukitoshi Kato från arrangörsklubben FK Jokers (silver)

Resultat:

torsdag 10 mars 2011

onsdag 9 mars 2011

Bosse bäst på Bysjön

25 onsdagspimplare borrade sönder Bysjön (Åtvidaberg) idag i jakt på nappvilliga abborrar. Solen gjorde sitt till att höja trivselfaktorn men fisket gjorde ingen glad. Möjligen påverkade det kommande lågtrycket  abborrarnas aktivitet, det var väldigt svårt att hitta dom. Jag upplevde dom nödbedda och mycket lokala. På stället där jag förra året, dock på absolut sista isen, hade nästan 15 kg, fick jag idag 3.680 gram. Snacka om scenförändring!















Grattis till Bosse Andersson (t v), som vann "kampen" med en fångst på 6.280 gram. Tvåan Evert Karlsson hade 5.830 och trea kom Christer Frisk, som hade bråttom hem.

De 10 bästa resultaten:
1. Bo Andersson, Östgöta SFK, 6.280 gram
2. Evert Karlsson, SFK Firren, 5.830
3. Christer Frisk, Rimforsa FK, 5.460
4. Rose-Marie Frisk, Rimforsa FK, 5.100
5. Börje Persson, Ljungsbro SFF, 4.200
6. Björn Svensson, FK Jokers, 3.990
7. Björn Borg, FK Jokers, 3.680
8. Lennart Haglund, SFK Firren, 3.600
9. Owe Danielsson, SFK Firren, 3.590
10. Peter Almén, SFK Baltzar, 3.160

måndag 7 mars 2011

Resultaten från Järnlunden. Hermanssons helg!

Fick just resultaten från SFK Firrens tävling på Järnlunden i lördags. Remarkabelt är Henry Hermanssons dubbelseger i HV-klassen. Både på Järnlunden och Sommen. Grattis! Vad ska det bli av honom när han "blir stor" ????

Resultat:


söndag 6 mars 2011

Hermansson bäst på Sommen

Henry Hermansson, från arrangörsklubben Malexanders SFK, fick tyngsta fångsten idag på Sommen. Han vann HV-klassen på 6.820 gram. Ett knappt 60-tal deltagare ställde upp på Sommenrycket 2011 och fick en dag i strålande sol.

Resultat

lördag 5 mars 2011

Stefan Holst försvarade sin KM-titel

FK Jokers medlemmar träffades i Ryd tidigt idag för gemensam färd till hemlig KM-sjö. Det blev sjön Boren, med utgång i Borensberg. Ingen av oss har varit på sjön de senaste 20 åren, så det var med spänd förväntan vi äntrade sjön. Ryktesvis har fiske i vinter varit riktigt bra, med flertalet storabborrar på över kilot. Själv stannade jag utanför start, men tydligen hade tidigare tävlingar (många gamla borrhål) slitit på området och det var väldigt svårt att få fart på fisket. 3-4 stycken i en del hål. Blandad storlek, men det räckte inte långt. Utanför det gamla tävlingsområdet var det bättre.

 Stefan Holst drog till andra sidan ganska snart (se kartan!) och hittade fin tävlingsabborre på bara 2 meters djup. Han blev klar mästare i år igen! I damklassen segrade Lisbeth Borg.

















Här är de bästa resultaten:
Herrklassen
1. Stefan Holst, 9.520 gram
2. Hans Agné, 8.060
3. Anders Törnström, 8.010
4. Jimmy Nyhlén, 7.960
5. Patrik Carlsson, 7.690
6. Björn Svensson, 7.030
7. Hans Esebring, 5.200
8. Anders Kåberg, 5.130
9. Mats Ljungberg, 4.710
10. Klas Andersson, 4.360
Damklassen
1. Lisbeth Borg, 1.940 gram
2. Christina Carlsson, 1.800

onsdag 2 mars 2011

SM-medaljör bäst av onsdagspimplarna!


Ett 25-tal ur länets ledighetskommitté träffas varje onsdag och får både fiska av sig och mjuka upp sina stela leder.  

Bo Andersson, färsk silvermedaljör på SM, hade mest vikt vid dagens kula på sjön Ämmern med start vid Söderö. Han var lika glödhet som solen idag och tafsmetade upp nära 9 kg.  Det blev sagolikt väder så jag, frugan och Svensson fortsatte att fiska några timmar till. Ska snart ner i garaget och filéa några kg mat-abborrar. Godare än oxfilé!

De 10 bästa resultaten idag:
1. Bo Andersson, 8.740 gram
2. Håkan Lind, 8.050
3. Björn Svensson, 7.560
4. Shozo Kadowaki, 7.510
5. Peter Almén, 7.440
6. Christer Frisk, 7.270
7. Owe Danielsson, 7.230
8. Tomas Johansson, 6.680
9. Evert Karlsson, 6.420
10. Björn Borg, 5.870