tisdag 20 augusti 2019

Sveriges mest vinstrika pirk är utvecklad och skapad av Anders i Ljungsbro

Här kommer en rykande färsk intervju med Anders, skaparen av den välkända pirken Anders. Detta är ett nytt porträtt i serien om våra pirktillverkare. Den kommer snart att vara tillgänglig på pimpelsport.se

Nu längtar jag ännu mer till vintern!
Håll tillgodo!
Björn Borg


I närheten av hela Sveriges godisfabrik Cloetta i Ljungsbro, bor en levande legend inom svenskt pimpelfiske. Han heter Anders och är upphovsman till Anders-pirken. En pirk, som av många tävlingspimplare i Sverige anses var beroende-framkallande. Precis som godis! 


Anders välkomnar mig i sin mysiga verkstad där varje pryl och verktyg har sin givna plats. ”Det är nödvändigt att ha ordning, annars skulle jag inte hitta något”, säger Anders.
Nåja, jag tror att han gärna vill ha snyggt omkring sig. Det vittnar inte minst den pietetsfullt renoverade och smakfullt inredda 100-årsvillan, som han och hans fru Elisabeth flyttade in i för 21 år sedan. 

Anders Kihlberg(tidigare Johansson) föddes i mitten av 40-talet i Södertälje. Pappa Henning jobbade på NOAB och hans arbete innebar att familjen levde på många olika platser i Sverige, bl a Nynäshamn och Karlstad. Till slut slogs sig familjen till ro. De byggde ett eget hus i ett nytt villaområde i Linköping, nämligen Tallboda. Året var 1960. 

Många pirktillverkare jobbade på Saab
Saab, med en naturlig inriktning på noggrannhet och höga kvalitetskrav, anställde Anders 1965. Företaget gav honom en gedigen och bred utbildning. Han började på Saabs yrkesutbildning och gick maskinlinjen. Efter ett antal år blev han kontrollant av jiggar. De sista åren jobbade Anders på ”Kalibreringen” med kontroller av Saabs verktyg och instrument.

Bland arbetskamraterna fanns många pimpelentusiaster. Inte så konstigt kanske, då Saab var vår största arbetsgivare och Östergötland var landets största pimpeldistrikt. Att sedan Saabs utvecklings-, produktions- och materialkunskaper var av världsklass gjorde inte förutsättningarna sämre! Anderspirken, Pipapirken, Veteranpirken, Hebbepirken, Superblixten och många fler har sitt ursprung på Saab.


Lite kuriosa: Det var Anders som hjälpte och stöttade Herbert (Hebbe) Stöök att ta fram Veteranpirken, Hebbepirken och Superblixten. Herbert jobbade som konstruktör och hade behövde lite stöd från en produktionskunnig kamrat. 






SFK Firren i Linköping var Anders första fiskeklubb. Nästa blev Saabs SFK och senare Ljungsbro SFF. Nu är Anders klubblös. Han har inte direkt några tävlingsmeriter frånsett en topp 15-plats på SM. Bilden är tagen på Anders favoritsjö Stora Rengen utanför Skarnö/Bestorp.

Sjöqvist i Bestorp 
Flera av våra östgötska pirktillverkare har jobbat eller praktiserat hos Hugo Sjökvist, mannen som utvecklade och tillverkade Sveriges nu mest sålda pirk – Sommenpirken.Anders gjorde här sina första egna pirkar och fick lära sig allmän materialhantering inom pirktillverkning, bl a att kalka silver med trasa innan leverans.
  


Några pirkar från tiden hos Hugo Sjöqvist i Bestorp. Merparten var då till en början enplåtspirkar och längst till höger ligger några första provpirkar till Herbert Stööks Veteranpirken. Till vänster ligger tidiga Rengenpirkar. Anders ville göra mindre storlekar hos Sjökvist, men dom fick han allt göra ”för hand”! Året var 1974.


Anders-pirken, originalet
Den föddes 1971 och har egentligen inte ändrat form någon gång sedan dess. Med ett undantag – år 2000 gjorde Anders en liten, men tydlig förändring. Han ville få pirken något tyngre i nosen så att den gick rakare ner och snabbare. Anders ökade höjden på pirkens nedre del med 1 mm. Han vill alltså ha mer vikt längst ner. Den här modellen fanns på marknaden en kort tid då några fiskare, bl a ”Laxen”, reagerade och hörde av sig till Anders. Pirken lekte inte ut på samma sätt som förr! Det var inte samma pirk! Anders gick tillbaka till ursprungsformen och den så lyckosamma pirken kommer inte att ändras något mer. Många SM och NM-guld har tagits med Anders-pirken. Den senaste var i Luleå i vintras. Och fler kommer det att bli. 


Anders-pirken finns i storlekarna 30 mm (3 gr), 35, 39, 43, 50 samt 55mm (15 gr) samt plåt-kombinationerna S/S, S/G, S/K och S/B.

Samtliga original-pirkar är numera präglade med SM-årtal och texten Anders. Detta för att särskilja dom från dåliga kopior som förekommer på den svenska marknaden. 





























Anders verk kännetecknas av ett gediget hantverk. Med utgångspunkt från pimpelfiskets ädla konst och med stor lyhördhet har han skapat Sveriges mest efterfrågade pirk. 

Tack Anders för en trevlig pratstund hemma hos dig.

Av Björn Borg 2019-08-20

Inga kommentarer: