fredag 8 januari 2010

Äntligen fredag!

Det gäller att inte komma i o-fas, även om man är pensionär. Fredag kväll är helig – idag en god fläskfilé och ett gott vin tillsammans med frugan – kan det bli bättre?

Distriktets tävlingar börjar först nästa helg, cirka en månad efter er norrut. Vädrets makter ställer till det för oss som vill planera i gammal god ordning. Det är ingen ordning på naturen! GLOBAL UPPVÄRMNING, vad är det? Minskat intresse och generellt mindre klubbaktiviteter gör att vi i Östergötland inte har så många klubbar, som kommer att arrangera tävlingar i vinter, men lördag den 16 jan. är det premiär. Firren kör sin populära tävling på Järnlunden. Helgen efter kommer min klubb att arrangera Jokernappet på Stora Rengen. Rekordvikter utlovas! (Jag är tävlingsledare – vad annat kan jag säga???)

Förvirrat om Öppna SM
På tal om "global uppvärmning" så kom det ett dokument från Anssi på förbundet. Det ska vara en utvärdering av det senaste öppna SM-et, som vi hade förra året i Norsjö.

Ett fullständigt obegripligt dokument, som visar sig (tror jag??) vara ett officiellt beslutsunderlag till de öppna SM-ens vara eller icke vara i framtiden. Jag begriper ingenting! Kan inte utläsa om det är bra eller dåligt med öppet SM.

Slutsatsen är ändå att vi i framtiden inte ska ha några öppna SM. Om vi i söder inte tycker annorlunda och SM arrangeras på mer "attraktiva" regioner för oss sörlänningar. Som t ex nästa år då SM-et går på Mälaren den 19-20 februari. Förbundet tror då att fler distrikt kommer att arrangera mäktiga DM, med fler deltagare till SM.

MEN HALLÅ! Om det inte finns isar i söder då?

Snacka om missat mål. Hela frågan är mer komplex än så. Frågan består av flera dimensioner, som jag ser det. 1. Den sportsliga – att kora svenska mästare, som genom kvalificering ute i distrikten hela vägen tävlat sig fram till den åtråvärda titeln. Kanonbra, så var det tänkt en gång i tiden. 2. Folkfesten – Fortfarande finns det några reliker som håller på med sporten. Varför undanhålla dom. 3. Propagandan – hur ska vi motivera ungdomarna i söder att tävlingspimpla. 4. Global uppvärmning – Vad gör vi om 10-15 distrikt inte kan genomföra sina DM pga isbrist?

Let´s face it! Det blir svårare och svårare att arrangera DM i södra Sverige. Både pga av ljumma vintrar (inte i år gubevars) och minskat intresse. Dessa faktorer går absolut hand i hand.

Jag medger att frågan är komplex, men den är värd en bättre analys och redovisning än den som vår käre tävlingsledare Anssi presenterat.

Kom igen Anssi!

1 kommentar:

jesper sa...

Fint med sköna israpporter söderifrån. Blir nog ett besök på Järnlunden nästa vecka.

Har själv läst samma "analys" från Anssi och mer subjektiva och ounderbyggda åsikter är svårt att hitta. Man kunde ju kanske tänka sig att respektive distrikt hade fått utalat sig i frågan genom någon form av enkätundersökning. Lite statistik som underlag är ju aldrig fel. Men det hade väl krävt lite tanke till utformningen och arbete för sammanställning och det kanske inte fanns tid till det för något så oviktigt som pimpel.

Det vore ju intressant att diskutera alternativa SM-kval system för att få fram möjligheter för de intresserade att kvala även om isen uteblir. Öka deltagarantalet görs ju lättast genom ökade % andelar på kvalen. 100-150mil resa hade väl varit ett problem för deltagarantalet söderifrån oavsett om det var öppet eller ej. Märkligt nog kommer det alltid folk norrifrån till SM i södra Sverige men de kanske inte är lika blödiga på avstånd.

Huvudproblemet med uteblivna kval i söder lämnas dock helt utan förslag eller tanke till lösning i analysen. Först måste det problemet lösas sedan kan man uttala sig om det INTE finns andledning att arrangera fler öppna SM.

Ses snart!