tisdag 30 december 2008

Äntligen! Ispremiär!





Hans Agné i klubben ringde mig i går kväll och undrade om jag skulle med och kolla isarna runt Linköping. Självklart! Isen på St Rengen var 4-6 cm, hela sjön vid Bjärka Säby ligger. Vi gick inte ut utan åkte till Sätrasjön. Där är isen just nu 6-8 cm över hela sjön. Kanon! Fisket väldigt dåligt, ändå är sjön känd för att ge hyfsade fångster på nyisen. Men inte nu. De enda fiskar vi fick var små och fanns på 5 metersnivån.

Då var premiären avklarad. Hoppas nästa köldknäpp om någon dag bygger på isarna. Då ni dalmasar och norrlänningar! Då är vi med i racet!

lördag 27 december 2008

Gott Nytt År!

Fiskeklubben Jokers önskar dig trevliga mellandagar och ett riktigt Gott Nytt fiskeÅr 2009!

Tillhör du den lyckliga skaran, som har kommit ut på is? Jag har fn inga rapporter från Östergötland om några pimpelkulor, ännu mindre om gångbara isar. Termometern håller sig kring nollan och några sjöar har haft en tunn isskorpa. Hoppas på de närmsta dagarna då temperaturen ska under noll enligt prognoserna.

tisdag 16 december 2008

Fortfarande öppet!

Det är inte bara SM i pimpel som är öppet, det är våra sjöar också. Ska det bli en sk-t-vinter denna säsong också???!!!!

På tal om öppet, här är en bild från ett öppet hav också. Även jag kan få en ordentlig firre. Tagen i nordnorge förstås.

Frågan om när våra sjöar får is, är fortfarande öppen.

fredag 5 december 2008

Vinterns tävlingsprogram klart!




Nu är det klart, vinterns tävlingsprogram för Östergötland 2009. Det innehåller färre tävlingar än vanligt, en av orsakerna är de senaste årens milda vintrar. Intresset för att arrangera tävlingar i pimpelfiske har därigenom tyvärr minskat dramatiskt i länet. Det har också att göra med det minskade antalet aktiva inom sporten.

Men vi som hänger kvar och brinner för sporten hoppas naturligtvis (igen!) på en strålande vinter, med bärkraftiga isar på alla våra utmärkta pimpelsjöar. Då blir det fart på verksamheten igen! Om det blir en fin vinter, så räkna med att tävlingsprogrammet kommer att fyllas med fler tävlingar än som finns bokade nu. Ring alltid distriktets telefonsvarare 0730-814225 för den senaste informationen! Som du ser i programmet finns det många lediga dagar.

För att bryta gamla invanda mönster har den nya tävlingskommittén i distriktet tillfört några nya idéer, bl a delas DM upp på två skilda dagar, en helg blir det DM för lag och DM individuellt är planerat till en annan helg. Nytt är också att vi för första gången ska ha ett DM för mormyska. Det ska bli mycket intressant!

Januari
Lö 17 Järnlunden, Eda. SFK Firren, Gunnar Palm 013-138310
Lö 24 Åsunden, Kårtorp. Rimforsa FK, Per Karlsson 0494-20045

Februari
Sö 01 DM lag. Malexander SFK, Kent Adell 0142-12829
Lö 07 Järnlunden, Eda. SFK Firren, Gunnar Palm 013-138310
Lö 14 Åsunden, Mjölkvik. Rimforsa FK, Per Karlsson 0494-20045
Sö 15 DM individuellt. FK Jokers, Björn Borg 0733-643444
Lö 21 Hövern, Säter. Ljungsbro SFF, S-Å Ljungholm 0141-215542
Sö 22 Cancertävlingen, Lien. SFK Baltzar, Thomas Wallman 0141-210446
Lö 28 Reservdag DM. Kent Adell 0142-12829

Mars
Sö 01 DM mormyska. FK Jokers, Björn Borg 0733-643444
Lö 07 Åländern, Boda, 5-timmars. SFK Firren, Gunnar Palm 013-138310
Sö 08 Sommenrycket. Malexander SFK, Kent Adell 0142-12829

Som sagt, ta för vana att ringa distriktets Tävlingsnytt. Finns det is – finns det alltid någon tävling!

tisdag 25 november 2008

Ny site för tävlingsprogram på riksplanet

Det är premiär för en ny samlingssite "Svenska fisketävlingar". Den är under uppbyggnad och kan bli en bra kalender för de som gärna tar en utflykt till andra distrikt för att tävla. Speciellt om det var som förra året med total isbrist hos oss. Gå gärna in och kolla lite då och då, där lovas även resultatlistor. Du har den nya länken till höger.

söndag 23 november 2008

I väntan på första isen


Lyckliga dalmasar, som i flera veckor varit ute på isarna! Jag läser med avund om era pimpeltävlingar uppe i norra Dalarna. Är ni medvetna om hur bra ni har det???

Nu håller vi tummarna här i Östergötland för att kylan ska hålla i sig. Vi har haft minusgrader en tid och det dröjer inte länge förrän jag kan presentera den första israpporten. Håller inte för otroligt att någon varit ute på tunn is redan. Själv väntar jag en liten stund till. Men visst suger det!

Tävlingsprogrammet för Östergötland, vintern 2009, är i stort sett klart. Jag lägger ut det i nästa vecka på Jokerbloggen. En nyhet blir att vårt DM kommer att delas upp på ett indviduellt och ett särskilt för lag på olika tävlingsdagar. Vi tror att det kommer att utveckla lagtävlingen positivt. Dessutom kommer vi att för första gången anordna DM i mormyrska. Vi måste utveckla pimpelfisket här i Östegötland, även om det är svårt att planera för en säsong, som är helt beroende på istillgång!

Jag har lagt till en länk till SMHI, så du kan kolla hur vädret blir de närmaste dagarna.

Därmed byter vi ämne på denna blogg – från sommarens snygga badpojke i förra inlägget till ännu snyggare abborrar på de fria isvidderna.

Bilden visar den typ av abborrar vi brukar få här i Östergötland på Fyrsjöns premiäris. En svart, humusfärgad jätte på 20 gram. Vad säger ni om det i Orsa? Kurta Wohlander vet vad jag pratar om...

fredag 14 november 2008

Äntligen har Holsten fått en skaplig brallis!


Nu på bild också. I ett tidigare inlägg skrev jag om att Stefan Holst har ryckt upp vårt klubbrekord på braxen till ansenliga 4.550 gram. Pankan togs i Rögledammen i Skåne på eftersommaren.Vad vi saknade då var bildbevisen. De kommer här. Kolla på fler bilder i vårt bildarkiv (länken till höger).

Visst är dom vackra båda två!

onsdag 5 november 2008

Lätt att kommentera!

Hej, jag har förstått att det verkar lite knöligt att kommentera inläggen i Jokerbloggen. Om du följer de här punkterna, så är det faktiskt inga problem. Jag hoppas dock att Blogger-folket kan ta fram ett ännu enklare sätt att underlätta för spontana kommentarer. Det är ju kommentarerna, som sätter fart på bloggen, eller hur...?

När du klickat på "... kommentarer" under publicerade inlägg, kommer det upp ett nytt fönster, där du kan läsa eventuella kommentarer och göra ditt eget inlägg. Gör så här:


1. Skriv din kommentar här.
2. Klicka här
3. Skriv ditt namn, smeknamn eller om du vill, pseudonym.
4. Publicera

Välkommen i debatten!

måndag 3 november 2008

Enkäten om öppet SM klar.

Jag kan ju inte påstå att vår enkät om vad våra besökare tycker om öppet SM i pimpel håller vetenskaplig nivå, men här är ändå resultatet. Endast 15 personer har tyckt till! Av dessa tycker nästan hälften att det är bra med öppet SM. Så här tycker "folket":

Mycket bra – 46%
Mindre bra – 13%
Oacceptabelt – 26%
Lägg ner SM – 13%

Hoppas nästa undersökning ger bättre deltagande, så att resultatet återspeglar bättre vad folk i allmänhet tycker i vissa frågor. En fråga, som jag dock skulle vilja ha svar på omgående är: När har vi den första bärkraftiga isen i Östergötland?

torsdag 16 oktober 2008

Jokers KM i spinnfiske 1 november

Hej jokrar!
Nu har Michi fixat ett nytt spännande vatten till vårt KM i spinn. Eftersom det är hemligt får vi inte veta var det är, men han har ändå yppat att det ligger vid kusten. Anmäl dig till Michi på 0709-123240 eller på hemtelefon 013-143367 senast dagen före KM-et, dvs 31 oktober. Samling tävlingsdagen den 1 november klockan 07.00 vid Hydro-macken i Ekholmen för gemensam färd till kusten. Beräknad tävlingtid är 09.00 till 14.00.

Han räknar med monstergäddor, så ladda med nya linor, fräscha knutar och rejäla tafsar!

Välkommen!

måndag 13 oktober 2008

Jokers dominerade Snogefestivalen 2008

Tre jokrar åkte till Skåne förra helgen (4-5 oktober) för att delta i den populära Snogefestivalen. Det är en tvådagarstävling, som har blivit mycket populär bland metare i södra Sverige. Det är gott om fisk i Snogeholmssjön och vadning är tillåten. Varje dag fiskar man 5 timmar. Våra tre Jokrar var Patrik Wessman, Christer Engwall och Stefan Holst och de kom 2:a, 4:a och 6:a. Segrade gjorde Vince Dowling från FK Balans. Ryktet säger att han hade tur med vädret båda dagarna... men det gäller att fiska bra också!

Du hittar allt om Snogefestivalen och fullständig resultatlista på Meta i Skånes hemsida www.metaiskane.se som är en utmärkt site för dig som är intresserad av internationellt mete i Skåne. Länken finns även bland våra övriga länkar t h.

Resultat
1. Vince Dowling, Balans, 69.050 gram (över 69 kg alltså!)
2. Patrik Wessman, Jokers, 46.730 gram
3. Patrik Carlsson, Malmö Sportmetare, 37.690 gram
4. Christer Engwall, Jokers, 33.700 gram
5. Robert Jönsson, Balans, 30.550 gram
6. Stefan Holst, Jokers, 28.280 gram
7. Roijne Oredsson, Glimma, 25.040 gram
8. Emil Malm, Balans, 23.130 gram
9. Andreas Fredriksson, Team Z, 22.410 gram
10. Mats Johansson, Glimma, 20.030 gram

tisdag 30 september 2008

Nytt klubbrekord på hälleflundra


Årets första klubbrekord blev en hälleflundra på 25 340 gram, tagen av Mats Ljungberg utanför Röst i Nordnorge. Han fick den på en enkelkrokad pirk, som han hade agnat med en hel sej. Djupet var 60 meter. Klubben gratulerar till den fina fångsten. (Klicka på bilderna så kan du granska dom lite noggrannare!)

måndag 29 september 2008

Bara 6 månader kvar till SM i pimpel!


Även om det är ett helt halvår kvar till SM i pimpel, har temperaturen nu ökat markant bland pimpelproffsen. Speciellt i landets mellersta och norra delar. Man har redan bokat in boende i närheten av SM-sjön och inläggen på olika bloggar vittnar om att nu börjar nattfrosten sätta fart på pimpelpulsen.

SM-et 2009 är denna gång öppet och arrangerande av Norsjö SFK den 4-5 april på Norsjön långt upp i Norrland. Det ligger ca 8 mil in i landet från Skellefteå, så en skaplig gissning är att det är ca 105 mil från Linköping om man åker bil!

Norsjö SFK kommer att snart lägga ut all information kring SM-et på sin hemsida
http://www2.norsjo.net/sportfiskeklubb/

Följande mycket bra bloggar kommer att skriva om SM-et, det är jag säker på:
http://ovansiljanssfk.blogg.se/
http://pknordic.blogg.se/

PK Nordics blogg har redan intervjuer med SM-arrangören. Läs och få upp pulsern du också!

Jokers planerar inte just nu någon gemensam resa till SM, men om intresset finns, så hör av dig till någon i styrelsen. Lisbeth och jag kommer med all sannolikhet att åka dit i alla fall, även om det är långt. Men vi är ju liksom lediga och fruktansvärt sugna på pimpelfiske!

Kom igen nu Jokrar, om ett halvår tar vi dom.

fredag 26 september 2008

KM i spinnfiske och båtpimpel

Reservera lördagen den 1 november för vårt KM i spinnfiske. Michi håller på och tittar på ett nytt vatten och han återkommer med mer uppgifter, så snart som möjligt. Hur som helst blir det den 1 november. Monstergäddor utlovas i varje vik!

Kåberg hälsar att det, inför KM i båtpimpel, är stört omöjligt att hitta fiskevatten med möjlighet att hyra fyra-fem båtar. Det är otroligt, men sant! Ska det inte finnas någon fiskecamp eller vattenägare i Östergötland, som satsar på fisketurism?????? De enda som har god tillgång på bra fiskevatten och båtar är Ryda vid Åsunden, men de var fullbokade nästkommande helger. Järnlundens FvO har bara två båtar kvar vid Eda och Agnés båt är ju stulen. Vi har också fått höra att Linköpingsklubbarna LAFF, Firren och Saab kommer att lägga ner sitt arbete med fiskevårdsområdet vid årsskiftet. Vad som händer sedan med vattnet vet vi inte.

Har du några tips om var det kan finnas tillgång till några båtar (4-6 st), så vi kan genomföra vårt trevliga KM i båtpimpel? Hör av dig till Kåberg då!

Detta är riktigt dåligt i ett län, som ska vara så bra på sportfiske och turism! Men fisketurism, som är på väg att bli en lönsam näring, det pratar man bara om. Men inget händer! (Frånsett Ryda Jakt & Fiske, som har förstått det hela!)

Jag blir så trött.

tisdag 23 september 2008

Nu startar vi Jokers bildbank


Om du tittar i högerspalten under "Länkar" hittar du en länk till Jokers bildarkiv. Just nu finns bilder från Norrköping Open och några gamla bilder. I fortsättningen kommer vi att lägga ut bilder från olika evenemang, framförallt kommande evenemang, men du kommer även att hitta gamla bilder.

Redan nu kan du titta på hur några av oss såg ut "då det begav sig", bl a Kåberg med sin svenska rekordsarv, och vilka andra troféfiskar vi fått. Kommentera gärna bilderna!

Christer Engvall klubbmästare

Det var Christer Engvall som gick segrande ur kampen om den åtråvärda KM-titeln i internationellt mete. Klubbmästerskapet avgjordes i Svartån i lördags. Bilder kommer inom kort.

Resultat:
1. Christer Engvall, 4210gr
2. Stefan Holst, 3030gr
3. Anders Kåberg, 2110gr
3. Björn Holmberg, 2110gr
5. Yukitoshi Kato, 1990gr
6. Anders Karlsson, 1550gr

torsdag 11 september 2008

Vattnet klart för vårt KM



Björn Holmberg kommenterar att han nu fixat platsen för KM i internationellt mete. Observera att denna inbjudan endast gäller för FJ Jokers medlemmar! Tyvärr...
Han skriver:

"Nu är KM vattnet helt spikat. Fisket kommer att ske på Spångsholms bruks industriområde. Vi kommer att samlas vid Shellmacken i Mantorp KL:6:50 den 20/9 2008.
Tight lines! Björna"

torsdag 4 september 2008

Anonymt vittne intygar Holstens klubbrekord

Signaturen "Anonym" har i sin kommentar skrivit att Holstens braxen vägde 4.550 gram. F-n trot! Jag väntar på en mer trovärdig uppgift undertecknad av två betrodda vittnen, som var vid sina sinnens fulla bruk när det hände. Gärna med några bilder, som bekräftar att det verkligen hänt!

söndag 31 augusti 2008

Ryktet går! Holsten har knäckt klubbrekordet med en braxenluns!


Enligt obekräftade uppgifter har Stefan Holst nyligen slagit det gamla klubbrekordet med en braxen på över 4 kilo. Rögledammen i Skåne ska vara skådeplatsen. Jag återkommer med ytterligare uppgifter. Om det är sant....

Inbjudan till prestigeladdat klubbmästerskap i mete

KM i internationellt mete 2008 kommer att gå i Svartån. Det kommer att hållas vid Spångsholm den 20 september. Kanonvatten utlovas! Om inte annat ser det väldigt inbjudande ut från motorvägsbron... Anmäl dig till Björn Holmberg före den 19 september på telefon 0141-40303 eller 0709-675741. Obs endast för FK Jokers medlemmar!

onsdag 11 juni 2008

Skaplig fjällkarp


Vår eminente karpmetare Anders Karlsson, tog ett nytt klubbrekord på fjällkarp i en damm i Holland den första september förra året. Den nya rekordvikten ligger på 5.690g.

Klubben gratulerar!

onsdag 4 juni 2008

Bilder från Norrköping Open 2008








Fler bilder

Norrköping Open 2008



17-18 maj 2008 var Jokers arrangör av Norrköping Open. Inne i en lugn del av hamnen i Norrköping samlades ett 20-tal av landets bästa metare. Tävlingen går över två dagar med 5 timmars mete varje dag.

Det utlovades vikter på upp till 100 kg på 5 timmar, men vädret inverkade negativt (nåja) på braxarna nappvillighet. Det var väldigt försiktiga enligt Stefan Holst i lördags. I skrivande stund har jag inte resultaten, men lovar sätta in dom här snarast möjligt. Jag kan i stället bjuda på några bilder...

Premiär för Jokers blogg

Det gäller att hänga med.
Alltför många fiskeklubbars hemsidor blir mer och mer slitna och lider tyvärr av obefintlig uppdatering. Detta drabbade även vår egen hemsida på grund av tidsbrist, gammalmodig web-teknik, tidsbrist, vad vet jag... Tyvärr är det väl så...

När bloggen kom för ett antal år sedan, blev det en snabbt en stor succé. Enkelheten, snabbheten och kravlösheten gjorde att vem som helst kunde göra sin röst hörd på internet och skapa en egen websida. Bloggen blev också populär då vem som helst kunde gå in och delta i debatter, komma med synpunkter och göra sin röst hörd.

Nu kör vi igång vår egen blogg. Välkommen och kommentera våra inlägg och orkar du inte det kan du bara läsa och se vad som händer från Jokers horisont.

Länge leve bloggen!

Ny tävlingsorganisation i Östergötland





Tjena, äntligen har det blivit klart med en ny tävlingsorganisation i vårt distrikt. Jörgen Westrin från Skänninge SFK har tagit det överordnade ansvaret och kommer till sin hjälp att ha fyra grenansvariga från olika klubbar. Klicka på bilden ovan, så ser du den nya organisationen i sin helhet. Jag återkommer med mer info...

tisdag 3 juni 2008

Presentation av Jokers




Fiskeklubben Jokers
Vår klubb startades 1981 av ett gäng duktiga tävlingsfiskare i Linköping. Ända sedan dess har klubben varit inriktad mot tävlingsfiske i olika former, allt från pimpel, traditionellt och modernt mete till havsfiske.

Under årens lopp har vi också arrangerat olika tävlingar, mest känd bland landets tävlingsmetare är nog Ekol Cup som under många år genomfördes i Kinda Kanal söder om Linköping. På samma sträcka arrangerade vi 1987 Klubblags-VM i mete tillsammans med Constellation från Stockholm. VM-et är fortfarande den största publika fisketävlingen i Sverige – vi hade ca 2 000 åskådare, som följde kampen mellan världens bästa metare på nära håll.

Förutom tävlingsfisket bedriver många av våra medlemmar ett framgångsrikt "privat” fiske, mycket tid läggs på gädd- och havsöringsfiske i vår fina skärgård. Vintertid blir det förstås också en hel del pimpelfiske efter abborre i Östergötlands fiskrika insjöar. Några entusiaster brukar årligen göra expeditioner till Nordnorge där man brukar ha fint fiske efter olika marina arter.

Vi har även medlemmar som gillar flugfiske, mest blir det regnbågsfiske i olika put and take vatten. Klubben har också arrenderat ett eget vatten där vi gjorde utsättningar, men traktens fiskgjusar har också hittad dit och verkar ha lyckats att tömma sjön.

FK Jokers har flera medlemmar, som genom åren representerat Sverige i landslaget inom pimpel, havsfiske och internationellt mete.

Under åren har vi haft ett snitt på ca 25 medlemmar. Vi rekryterar inte aktivt nya medlemmar, men alla som är intresserade att fiska med oss är välkomna att ta kontakt med oss och diskutera ett eventuellt medlemskap.


Du hittar mer om vår klubb på vår nya hemsida www.fkjokers.se