måndag 31 december 2012

Katastrofalt slut på 2012

Sitter på min kammare och klockan är 9 på nyårsaftonens kväll. Ute på stan har en del tjyvstartat med smällare och raketer. Frugan och jag har just ätit en god middag med ett gott vin till. Mår ganska bra nu. Öppnade just min krokask, men stängde locket igen. Känner mig ganska tillfreds med året som gått, har hunnit med det jag föresatt mig att göra. Det mesta i alla fall...

3 timmar kvar till 2013.

Tittar ut genom fönstret och konstaterar att det regnar. Temperaturen är 7.0 grader. 7 grader varmt!!! Vad är det för väder?? Sk-t! Vädergudarna har återigen spelat oss ett spratt i distriktet. Isarna ligger - nåja, inte så tjocka att dom inbjuder till promenader eller pimpelfiske, men har ett lager av snösörja eller vatten. Någon vecka med rejäl kyla skulle göra underverk. Snälla vädergudarna – hör vår bön!!!!

Tävlingarna i distriktet under januari, bl a vår egen Jokernappet, är i farozonen. Återkommer med mer info framöver.

Nu är temperaturen nere på 6,5 grader,. Kanske ändå....

Var lade jag krokasken nu då? Ska ta titt i alla fall.

GOTT NYTT ÅR!!!!!

fredag 21 december 2012

Gångbara isar till jul

Än har vi inte givit upp. Det ser ut att bli bärkraftiga isar till jul. Det är fortfarande minusgrader i Östergötland och snödreven på våra sjöar har sjunkit ihop, så nu finns det hopp! Det har kommit några enstaka rapporter från olika delar av länet som pekar på att isläggningen är på rätt väg.

Segelbåtshamnen i Linköping har 10 cm is och där är det "gröttjockt" med abborre enligt rapporterna. Fulingar på över halvkilot har tagits. Själv väntar jag på att komma ut på någon sjö med lite oborrad is och utrymme för riktig kontemplation!

Ta det fortfarande försiktigt på isarna och rapportera gärna in dina iakttagelser...

Tills vi ses vill jag önskar dig en fin helg!


onsdag 12 december 2012

Israpport från Östergötland

Nog har vi fått vinter alltid! Den kom för ett par veckor sedan och de gamla pimpelfreaksen började röra på sig. Pirkar och spön åkte fram och fick en mer framträdande plats på arbetsbordet. Äntligen lite kyla och snart blir det is!

Vad hände? Snön vräkte ner och förstörde festen!

Helgen kring 1 december hade vi ett litet islager på de mindre sjöarna, t o m stora Roxen lade sig med en istjocklek på någon cm den 3:e. Dygnet efter började helvetet över Östergötland och resten har ni väl läs om i tidningarna. Nu har vi 50 cm snö norr om Roxen,  cirka 30 cm söder om Åtvidaberg. Några sjöar har börjat att stöpa, men det är alldeles för kallt, så det blir ingen fart på det heller.
Min kompis gick ut på sin sjö vid Falerum för ett par dagar sedan och hade då 8,5 cm is vid båtbryggan. Isen var där snöfri p g a blåsten. Ett 10-tal meter längre ut låg det snö och istjockleken var livsfarligt tunn!

Med andra ord: Gå inte ut på isarna i dagsläget!

Återkommer med rapporter, så fort jag har något att berätta. Jag tar gärna emot rapporter från alla hörn i Östergötland.