fredag 27 februari 2009

Kräftan Ken har äntligen hittat hem!



Ni som följer Jokerbloggen, har fått läsa historien om min kräfta Ken. Jag hittade den i magen på en 600 grams abborre tagen på sjön Ken 8 februari. Nu har den återfått friheten i ett borrhål. Glädjen visste inga gränser (både hos Ken och mig) när den simmade med kraftiga stjärtslag mot botten. Hoppas den hittar sin Barbie. Sjön håller jag hemlig.
End of the Ken Story!

torsdag 26 februari 2009

Proppmätta jokrar ur leken?

Nej, vi är definitivt inte mätta på framgångar! Däremot har vi haft årsmöte i kväll. Sultna medlemmar fick äta sig rejält mätta på smörgåstårta efter mötet på Ekoxen. Jag såg ingen, som klarade gångtiden efter mötet.

Vi gratulerade två medlemmar, som snart fyller jämna 50 alternativt 80 år. De fick den stora äran att attackera tårtan först. Grattis Agné och Thapper!

Avgående kassören Anders Kåberg är nöjd för stunden. Han backade sedan några gånger!

Fler bilder finns i Bildarkivet!

söndag 22 februari 2009

Grattis Sverige till segern i nordiska mästerskapet!

Läs mer om NM i pimpel, som arrangerades i helgen av Nora-Gyttorp på Norasjön. Resultatlista, bilder och annan hittar du här
http://nmpimpel2009.blogspot.com/

Fin tävlingshelg med många småabborrar

I väntan på resultatlistorna kan jag bara ge en personlig betraktelse över vad som hänt i helgen. Två stora (med dagens mått mätt!) tävlingar har vi avverkat i helgen.

Igår arrangerade Ljungsbro SFF sin populära tävling på Hövern, med många tillresta pimplare från Närke, Sörmland och Småland. T o m en entusiast från Skåne dök upp som vanligt! 110 deltagare totalt. Det anmärkningsvärda kring fisket var att huvuddelen av fångsterna bestod av riktigt små abborrar. Mindre storlekar än vanligt, 10-20 grammare. Tur att de nappade hyvsat bra. Jag fick dom på 1-2,5 meters djup. Ganska kul fiske ändå.

Idag brottades vi (totalt 166 startande!) med Liens svårflörtade abborrar och ett väder, som bjöd på snöfall och någon minusgrad. På vägen hem möttes vi av ett ymnigt snöfall över Linköping med snöflingor, som var större än förbundets startkort! Tävlingen kallas för Cancertävlingen och har en grundmurad tradition bland oss fiskare. Hela överskottet skänker SFK Baltzar, Motala, till Barncancerfonden i år.

Även här övervägande små abborrar. Lennart Kilestad, som vann båda dagarna i ÄHV (grattis föresten!) hade lika många abborrar båda dagarna och det skilde bara ett par hg i vikt, runt 6 kg. Fiskedjupet detsamma båda dagarna.

Så lika fångster, men ändå väldigt olika sjöar och fiskeförhållanden. Abborrarna hugger olika, beter sig olika. Det är väl det som är tjusningen med sporten!

Till sist en bild på våra isförhållanden just nu i Östergötland. Det ni dalmasar, som pulsar i halvmetern snö, stöp och annat elände. Jag har förstått att det också är kallt som f-n.
Det är kanske läge för er komma lite söderut som omväxling???

St. Rengen förra veckan. Observera snödjupet! Istjocklek ca 25 cm. En drömvinter för oss östgötar!

lördag 21 februari 2009

Inbjudan till Mormyska-DM.

Premiär för Östergötland! För första gången någonsin arrangerar vi DM i mormyska söndagen den 1 mars. Tävlingssjö annonseras torsdag den 26 febr på Tävlingsnytt 0730-814225. Välkommen till ett riktigt bra tillfälle att prova på tekniken. Det är kul (men svårt!) och väldigt avstressande, faktiskt.

söndag 15 februari 2009

Sanslöst fiske på Rengen

I strålande solsken och minusgrader mötte 101 östgötar upp vid Ringsnäs för att tampas om de åtråvärda DM-plaketterna. Sjön St. Rengen låg som ett vykort och abborrarna var sig lika, nappade villigt för de flesta. Underlig sjö, som inte bryr sig om varken lågtryck eller högtryck. Det är full fart på fisket för det mesta. Abborrarna tycks inte bry sig.

Högsta vikt hade Patrik Karlsson, FK Jokers på maffiga 15.100 gram. 15 stycken hade över 10 kg och sammanlagd vikt blev hela 678 kg. Alltså ett snitt på 6,7 kg per skalle!

En gång om året är det ok att dra så mycket fisk, men som det var idag är det nästan för mycket. Kul att alla får fisk, men den här diciplinen kräver lite annat än finlir med lätta grejor. Och som det sliter på fingrarna!

Hermansson funderar hur han ska få ur sin fångst.

Totalsegraren Patrik Carlsson med över 15 kg! Grattis.

Gå in och titta på bilderna från DM i Jokers bildarkiv, länk t h. Du kanske är förevigad!

Resultat från DM på St. Rengen

lördag 14 februari 2009

Hur kaxig får man va'?

Nyss hemkommen från tävlingen på Ämmern. Strålande sol och fantastiskt vinterväder. Minus 12 vid start och några minusgrader på dagen. 112 startande, mycket bra. 5 cm snö på isen, bra att gå.

Fisket då? Som jag utlovade i går kväll gick jag 150 m från start. Fiskade ihop 7.855 gram på 1,5-2,5 meters djup. En gammal Hedenskog 32 mm med egen 16-krok, rött ullgarn, inget mer. Som på den gamla goda tiden, alltså. Fiskade ihop med min fru Lisbeth (3.870 gram). Vi fick sitta helt ostörda.

Vi tog var sin klasseger och till råga på allt var jag totalbäst. Kaxigt, eller? Om vi inte hade DM-arrangemanget i morgon, skulle jag ta en virre nu.

Prislista kommer här:

fredag 13 februari 2009

Sjön Ämmern i morgon

Jag tänkte vinna ÄHV imorgon.
Eftersom vi arrangerar DM på söndag kommer jag att gå max 200 meter och vinner i startviken.
Slå vad anyone?
Fortsättning följer.

Min kräfta från Ken mår bra.

Kräftan Ken lever och frodas i mitt garage. Äter banan! Är den någon som har en Barbie?
Fortsättning följer.

onsdag 11 februari 2009

Upprop! Pimpelfiskare från storhetstiden sökes!!!

Nu är det dags för er att putsa pirkarna, avrosta borren, byta linor och fixa matsäcken till söndag. Då är det nämligen DM på St. Rengen (se inbjudan längre ner i bloggen). Jag vet att ni "smygfiskar" för er själva på någon undanskymd sjö. Ställ upp på årets DM och återuppliva gamla minnen. Snacka sk-t med oss andra övervintrare, som inte har lämnat arenan. Jag kommer ihåg att ni var väldigt bra på att munhuggas och vi saknar det!

Isen och fisket är kanon på St. Rengen. De gamla fiskegrejorna går fortfarande bra, det har inte hänt så mycket under de år ni hållt er i skymundan. Fisket sitter i huvudet och det har ni ju kvar.

Var är ni? Kryp fram Kaj Nyström, Hasse Dalhammer (tack för senast, förresten!), Dick Hansson (en gång svensk mästare på Rengen!) m fl

Visst hade vi kul på den tiden när DM var en folkfest med 400, 500 och t o m över 700 deltagare på våra DM?!!!

måndag 9 februari 2009

Rätt bete i vinter?

Gårdagens abborrar var alla fulla av kräftor. Bl a denna krabat på 6 cm, som fortfarande levde när jag rensade fångsten. Fundering: Hitta kräftornas lokaler och du hittar storabborren... På sjön Ken fanns dom på 1,5-2 meters djup med sten och sandbotten.

lördag 7 februari 2009

Resultaten från Järnlunden

Klicka på listorna, så förstoras de!

Blöt nysnö på Järnlunden

SFK Firren, Linköping, körde idag sin andra tävling i vinter på Järnlunden. Från att ha varit blankis hela vintern, kom nu ett litet lager av blöt nysnö häromdagen, och det påverkade förstås fisket negativt. Även på 5-7 meters djup, blev fisket väldigt stört av allt borrande.

Jag förstår inte dom som springer på tävlande som har kontakt med fisk, borrar febrilt runt omkring och försvinner snabbt därifrån. Kanske de får några firrar, men samtidigt har de stört för sig själv med allt borrande. En sådan taktik har aldrig fungerat på Järnlunden.

Hittar du fisk i ett hål, gäller det att "vårda" hålet noggrannt. Hissa upp dom till halva djupet och sedan börja om från botten igen. På det sättet kan du ibland få ett riktigt smörhål och du kan bli sittade där över en halvtimme, ibland mer. Fisken finns kvar i stora mängder på planbotten. Under den tiden finns inte en chans för övriga medtävlanden. De går inte att gå på någon, som har ett smörhål! Leta istället efter ditt eget "smörhål". Jag lovar – de finns.

Kul förresten att abborren har början gå in på grundområdena nu.

I väntan på resultatlistan lägger jag in en bild på Erik Karlsson, Linköping, och hans fina abborre han fick vid Bromön. Den vägde över 1,2 kg.

Vad blev det för vikter då? Min blygsamhet (nåja...) förbjuder mig egentligen att tala om att jag blev totalbäst med 7.530 gram.

torsdag 5 februari 2009

Inbjudan till DM i pimpel 2009

Östergötlands DM i pimpel individuellt kommer att gå på St. Rengen med start vid Ringsnäs. Tävlingsdag är söndagen den 15 februari med tävlingstid 09.00 – 13.00. Tävlingsområdet är avstängt för ev. träningsfiske fr o m söndag den 8 februari.
För mer information klicka på bilden, så förstoras den. Du kan även ringa mig 013-367142.

Välkommen till ett kanonfiske på länets bästa fiskesjö! /FK Jokers (arrangör)

onsdag 4 februari 2009

"Märkta" abborrar i Rengen!

Visste du att Rengens stora abborrar har en unik "genetisk" egenhet, som bara finns i St. Rengen. Kolla nästa gång på den bakre ryggfenan, så är en av fenstrålarna vackert röd. Den märkningen lär inte finnas någon annanstans. Kommentera gärna om du vet mer om detta.

Obs! Gäller bara storabborrarna.

måndag 2 februari 2009

Ordförande tog rekordabborre på Rengen

Nu har äntligen Yukitoshi Kato blivit av med sitt rekord! Michi Fredriksson slog igår klubbrekordet med en bjässe på 1.680 gram. Han slog det gamla rekordet med 60 gram. Lunsen fick han efter ett rejält nappatag på St. Rengen, som under vintern visat att det finns otroligt mycket grov abborre i sjön.

Grattis Michi!

Michi Fredriksson med sin rekordabborre på 1.680 gram. Nytt klubbrekord för FK Jokers. Har du fått ny sponsor??

Utmärkt reklambild för sjön Stora Rengen! Fler bilder hittar du i bildarkivet.

Resultat från Lag-DM på Drögen

Herrseniorer
1. Malexanders SFK, 15.680 gram
Tommy Johansson, Stefan Johansson, Bosse Alenius, Mats Lanshed
2. Malexanders SFK, 14.420 gram
Kent Adell, Henry Hermansson, Stefan Hermansson, Jan Åke Karlsson
3. Rimforsa FK, 14.280 gram
Håkan Fransson, Jonas Hellström, Peter Holm, Per Karlsson
4. Rimforsa FK, 11.120 gram
5. FK Jokers, 10.880 gram
6. SFK Baltzar, 8.080 gram
7. SFK Firren, 7.520 gram
8. SFK Baltzar, 6.840 gram

Damseniorer
1. FK Jokers, 3.820 gram
Birgitta Gustavsson, Christina Carlsson, Ingrid Karlsson, Lisbeth Borg

Herrveteraner
1. FK Jokers, 7.200 gram
Björn Borg, Björn Svensson, Christer Hagström, Hans Esebring
2. SFK Firren, 4.860 gram
Åke Allard, Krister Tillberg, Göran Jakobsson, Tomas Johansson

Äldre herrveteraner
1. SFK Firren, 6.840 gram
Lennart Haglund, Bo Anderssson, Shozo Kadowaki, Bengt Wängstam
2. SFK Baltzar, 1.520 gram
Arne Johansson, Birger Oskarsson, Göran Stolt, Bertil Uhno

söndag 1 februari 2009

Trivsamt Lag-DM på tröga Drögen

Endast 13 lag ställde upp i dag på Lag-DM. Det blev ändå en trivsam tävling på Drögen, med väldigt gott om plats för de 52 tappra. Drögen är en fantastisk klarvattensjö, som egentligen är helt oprövad som tävlingssjö. Jag minns att jag var på sjön för trettio år sedan och jag tyckte då: "- Aldrig mer!"

Med ökad erfarenhet (de trettio åren...) och lagom distans till tävlingsfisket, måste jag säga att Drögen är en fantastisk sjö. Det är lika för alla och det är sannerligen inte lättfiskat. Mycket varierande djup, grund långt ute i sjön (vem känner till dom?), härliga vikar och klart vatten. De som idag träffade på abborrstimmen och hanterade djupsjöfisket, fick godkända vikter. Vi andra letade febrilt i fickorna efter torskpilkar. Vinnande fiskedjup var nämligen 10 - 20 meter! Huuvaa.

Men vi hade tur med vädret.

Jokers tog två guldmedaljer, vinnande damlaget och herrveteranlaget. I övriga klasser vann Malexander SFK (herrseniorer) och SFK Firren (Äldre herrveteraner). Några juniorlag ställde tyvärr inte upp. Fullständig resultatlista kommer inom kort på Jokerbloggen.

Det var första gången vi körde ett separat DM för lag. Det blev väldigt avstressat och främjande för lagandan. Kul tävlingsform, som ger avkall på den individuella prestationen till förmån för laget.

Distriktsmästarna Jokers damer: Fr v Birgitta Gustafsson, Ingrid Karlsson, Lisbeth Borg och Christina Carlsson. Vikt 3.820 gram

Distriktsmästarna Jokers herrveteraner: Fr v Björn Borg, Hans Esebring, Björn Svensson och Christer Hagström. Vikt 7.200 gram

Distriktsmästarna Malexanders herrseniorer. Stefan Johansson, Bosse Alenius, Mats Lanshed och Tommy Johansson. Vikt 15.680 gram

Distriktsmästarna Firrens äldre herrveteraner. Fr v Lennart Haglund, Bosse 'Bam' Andersson, Shozo Kadowaki och Bengt 'Lollo' Wängstam. Vikt 6.840 gram